A Covid következtében ma már mindenki számára egyértelmű, hogy csak a teljesen egészséges és tünetmentes gyerekek járhatnak bölcsibe, oviba vagy iskolába. De mit tehetünk szülőként, ha a gyerekünk megfázásra hajlamos, ezért októbertől márciusig szinte nem is mehetne közösségbe? Gyógyszermentes megoldások, természetes gyógymódok gyerekeknek megfázásra: egészségmegőrzés az illóolajok segítségével.

 

A gyógyszermentes kezelés titka a megelőzés

Azzal tudjuk leginkább támogatni a csemeténket, ha eleve elkerüljük a megbetegedéseket, így nincs szükség se gyógyszeres, se gyógyszermentes megoldásokra. Ennek érdekében az őszi-téli időszakban fokozottan ügyeljünk a zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendre, és ne feledkezzünk meg a napi D-vitamin-szükséglet pótlásáról sem! (Az ideális D-vitamin-mennyiség csecsemőknek 400–1000, gyerekeknek 600–1000 egység, mely az agy működéséhez és a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen.)

Fontos továbbá a rendszeres testmozgás és a friss levegőn töltött idő, a rendszeres kézmosás, és jó szolgálatot tehetnek a komplex immunerősítő készítmények vagy vitaminok is. Személyes kedvencem a légutakat és lelket is felszabadító Panarom Immunarom immunerősítő és fertőtlenítő olaj párologtatása, mely a gyerekszobában is biztonsággal alkalmazható 6 hónapos kor fölött.

 

Illóolaj-keverékek: megoldás gyógyszermentesen

Úgy látod, bujkál valami a kicsikédben? Gyanús, hogy megbetegszik majd, vagy folyik az orra? Ne várd meg, míg leteríti a betegség, lépj időben! Meghűlés esetén készíts légúttisztító fürdővíz illóolaj-keveréket, mely kíméletesen segíti gyermeked gyógyulását.

 

Légúttisztító fürdővíz illóolaj-keverék recept:

  • 16 csepp vietnami eukaliptusz-illóolaj
  • 16 csepp eukaliptusz radiáta illóolaj
  • 8 csepp orvosi levendula-illóolaj

 Az egyes összetevőkből a szükséges mennyiségeket keverd össze egy üres, alaposan megtisztított, sötét színű üvegben, majd a keveréket adagold a gyermek életkorának megfelelően tejszínbe vagy mézbe. 3-6 éves gyerekeknek hat, 6-12 éves kisiskolásoknak pedig nyolc csepp keveréket adj a fürdővízhez. Ügyelj rá, hogy a keverék eloszlása a fürdővízben egyenletes legyen! Ezután a kicsinek nincs más dolga, mint kiélvezni a kellemesen meleg fürdőt, melynek a hatás érdekében legalább 20 percig kell tartania.

Fontos tudnivalók: a keveréket mindig közvetlenül azelőtt kell a fürdővízbe helyezni, hogy a gyermek beül a kádba. Asztma, görcsös köhögés és krupp esetén az eukaliptusz radiáta olaj alkalmazása szigorúan tilos, 0–3 éves kor között pedig egyéb megoldásokat javaslok.

Nappalra tegyetek a diffúzorba Panarom Fénylő Csillag, éjszakára pedig elalvást segítő Panarom Mesélő Hold illóolajat! Az apróságok szeretik az olajok illatát, az anyukák pedig a hatásait! 😉

 

Gyógynövényes olajkeverék inhaláláshoz

  • 30 csepp vadlevendula-illóolaj
  • 30 csepp vietnami eukaliptusz-illóolaj

Náthás, nehezen lélegző, a tünetek miatt keveset alvó gyerekeknek lehet hasznos segítség ez az inhaláláshoz is kiválóan alkalmazható, köptető-nyákoldó hatású illóolajos recept. Elsőként össze kell kevernünk a kétféle olajat egy tiszta tárolóedényben. Ezután jöhet az inhalálás, melyhez alkalmanként 2 csepp illóolajat használjunk, összesen három napig.

Tuti tipp inhaláláshoz: használjuk a jól bevált orosz módszert, így elkerülhetjük az esetleges forrázásos baleseteket. Főzzünk meg egy nagy krumplit forró vízben, majd irdaljuk be azt. Az így keletkezett jelölésbe cseppentsük az illóolajat, majd a krumplit edényben tegyük a gyerek elé. A baleset így biztonsággal elkerülhető, a hatás viszont ugyanaz.

Nyákoldásra és a levegő fertőtlenítésére napi néhány alkalommal két csepp eukaliptusz radiátát is alkalmazhatunk diffúzorunkban, amennyiben asztma, görcsös köhögés vagy krupp nem áll fenn.

Fontos tudnivalók: Az eukaliptusz radiáta krupp, görcsös köhögés és asztma esetén nem alkalmazható. Mivel fokozhatja a kellemetlen tüneteket és a köhögést, ezért minden esetben szigorúan kerülendő. Alternatív megoldásként párologtathatunk citrom-, édesnarancs-, teafa- és pálmarózsa-illóolajat is. (Utóbbit kizárólag akkor, ha nincs várandós a családban.)

További hasznos tanácsokra, azonnal felhasználható illóolajokra, vagy diffúzorra van szükséged? Gyógyító megoldások gyógyszermentesen a Fenntartható Egészség szalonban! Keress fel üzletemben, Nyíregyházán, vagy írj nekem!