A gyógyszertári orrcseppek, kenceficék és torokfertőtlenítők hatékonyak ugyan, de a hatóidejük alacsony és az eredményességük időleges. Ráadásul esetenként a hozzászokás veszélye is fennáll, sőt, függőséget is okozhatnak. Mi a teendő tehát, ha egyik meghűlés a másikat követi, és rendszeres vendégek vagyunk a patikában? Küzdjünk illóolajokkal a megfázás ellen!

 

Hogyan válasszunk illóolajat?

Mivel a kívánt hatást kizárólag kémiai típus szerint bevizsgált, kiváló minőségű illóolajokkal

érhetjük el, a hatékonyság alapfeltétele az illóolaj szerkezetében megtalálható természetes kémiai vegyületek jelenléte. A rossz(abb) minőségű illóolaj nemcsak hatástalan marad, hanem mellékhatásokat, rosszullétet (hányingert, fejfájást) is okozhat. Mindig válasszunk bevizsgált, minőségi tanúsítvánnyal is rendelkező illóolajokat!

Tudtad?! Minden, amit belélegzünk, eljut a véráramba. Kutatások igazolják, hogy a belélegzett illóolaj-molekulák idővel a levegőben is megjelennek.

 

Illóolajos orrcsepp hozzászokás nélkül

Az egyik leghatékonyabb, otthon is könnyedén elkészíthető illóolajos orrcseppkeverék csupán két komponensből áll. A vivőanyag a sárgabarackmag-olaj, melyből összesen 10 ml-re lesz szükségünk. (Amennyiben allergia áll fenn, válasszunk helyette inkább körömvirágolajat!) Ehhez adjunk 10 csepp eukaliptusz radiáta olajat, melyet vietnami eukaliptusszal helyettesíthetünk, ha a kis beteg kruppos vagy asztmás.

Ebből a keverékből alkalmazzunk naponta három alkalommal orrlyukanként 1-1 cseppet allergia, erős nátha és megfázás esetén! Az eukaliptusz radiata oldja a nyákot, és elpusztítja a kórokozókat. Segítségével a hatás látványos, a hozzászokás ugyanakkor garantáltan elkerülhető.

 

Illóolajos gargalizálófolyadék torokgyulladásra

Torokfájás, mandula- vagy gégegyulladás? Az egyik legfájdalmasabb felső légúti megbetegedés, amivel a kicsiknek szembe kell nézniük a nyúlós, őszi időszakban. Ilyenkor a kis beteg nem eszik, nehezen iszik, és nagyon levertnek érzi magát. Az érintett terület rendszeres fertőtlenítése elősegíti a betegség enyhébb lefolyását, és lerövidíti a bágyadtan töltött napokat.

Fontos, hogy az otthon elkészített illóolajos gargalizáló folyadékok belsőleg nem alkalmazhatók, ezért csak olyan kisgyermeknek adhatók, aki garantáltan nem fogja lenyelni azt!

A gargalizálófolyadék elkészítése rendkívül egyszerű. Tegyünk egy pohárba 2 dl vizet, majd adjunk hozzá egy evőkanál kakukkfű tyhmol aromavizet VAGY két csepp teafaolajat. Ezután gargalizáljunk egy-egy korty keverékkel napi három-négy alkalommal. A fertőtlenítés utáni fél órában kerüljük az evést-ivást!

 

Gyógynövényes teák nyákoldásra

Az otthoni illóolajos kezelést kiválóan kiegészíti a gyógynövényes teák fogyasztása. A bodza-, a hársfavirág- és a kakukkfűteák mindegyike alkalmas a letapadt nyák oldásának elősegítésére.

Elsőként egy csapott evőkanál szárított gyógynövényt forrázunk le 3 dl vízzel, majd várjunk 15 percet. Ezt követően szűrjük le, majd fogyasszuk a teát! Ízesíthetjük mézzel vagy citrommal is, ha már langyosra hűlt.

A megbetegedés jeleit tapasztalod csemetéden vagy párodon, és szeretnél mielőbb hozzájutni a kíméletes, mégis hatásos illóolajos receptek összetevőihez? Nyíregyházán, a Fenntartható egészség szalonban készletről, azonnal megvásárolhatod őket! Látogass el hozzám, és személyre szabott tippekkel segítem választásodat!